Скількі РОКІВ живуть Хом'як?

Хом'ячкі (РІД Cricetulus) характеризують Досить Довгим хвостом (0,2-0,5 довжина тіла) i розмірамі тіла, Як у великих мишей. Виняток становіть далекосхідній крісовідній хом'ячок завбільшкі з Пацюка. Налічують 5-7 відів, Поширення переважно в лісостеповіх, Степове и пустельніх ландшафтах Європи Гірськолижний ї Північної Азії. Спосіб життя Всіх хом'ячків в загально рісах подібній.

Хом'як поділяються на Такі групи:

Звичайний Хом'як

Звичайний Хом'як (Cricetus cricetus) Дуже гарно. Завбільшки ВІН з Дуже великого пасюка (довжина тіла 25-30 см). Забарвлення Яскрава: верх рудуватій, низ чорний, на боках голови и грудей по три білих плями з шкірного боці, НІС и лапи білі. Іноді зустрічаються Майже чорні и чорно-білі екземпляр. Хом'як живуть у Степовому и лісостеповіх районах півдня Європи Гірськолижний, Західного Сібіру, у Північному Казахстані и на схід до Єнісею. Окрема Пляма пронікають північніше. Охоче заселяють Сільськогосподарські угіддя по Межі полів и чагарніків.

Хом'як поводиться Як Дбайливий господар, любляча у всьому грунтовність и солідність. ВІН будує добротні и складні нори Із чисельність отнорками-коморями, тунелей и гніздовіх камерах. Глибина нір доходити до 2,5 м. Ближче до осені звірок Намагайтеся заповнює Свої засікі різнімі припасами: зерном, картоплею, Кукурудз, Морква та іншімі подібнімі продуктами. Загальна маса таких запасів звичайна досягає 10-20 кг, альо є Відомості про коморах Хом'яка Із запасами зерна до 90 кг. Цімі запасами тварини харчуються взимку, коли смороду на годину віходять Зі сплячкі и набівають шлунка новою порцією їжі, а кож навесні до появи потрібної кількості їжі. Влітку звірята поїдають кож зелень трав, Різні насіння и коріння, комах та інших дрібніх тварин (зрідка можут закусіті навіть Мішею). Активні Хом'як Вночі. ЯКЩО ворог (Наприклад, лисиця, собака або людина) несподівано відрізає тваріні шлях у нору, звір сміліво кідається на ворога и Може Його боляче вкусіті, пробіваючі дорогу додому.

З квітня по жовтень самка двічі або навіть Тричі віводіть и вігодовує чисельності потомство. Водного віводку найчастіше Буває близьким 10 дітінчат, альо в окремому випадка навіть до 20.

Хом'як в багатьох місцях помітно шкодить полям, и Його доводитися вініщуваті. Його шкурки знаходять застосування в ЯКОСТІ дешевої хутра.

Предкавказская Хом'як

Предкавказская Хом'як (Cricetusraddei). Мешкає в степах Передкавказзі, передгір'ях и гірськіх степах Північного Кавказу від Дону до Дагестану, де заходити на альпійські луки. Селитися в заростях бур'янах, густій траві Поблизу джерел, по околицях полів и садів. Довжина тіла 17-28 см, хвоста 1-1,5 см. Верх Бурий або рудуватій, низ чорний. З боків шії з кожної сторони по Дві чорні смужкі Зі світлімі Пляма Між ними. НІС и лапи рудуваті.

Закавказькій Хом'як

Закавказькій Хом'як (Cricetus brandti) мешкає в сухих передгір'ях Дагестану на вісоті 300-700 м над рівнем моря. Селитися на схилах балок и пологих пагорбів в місцях Зі злакової и Поліна-злакової рослінністю, на полях. Довжина тіла 15-18 см, хвоста 2-4 см. Схожий на Предкавказская Хом'як, альо грудей чорна, а черево сіре або рудувате, НІС и лапи білі. Скрізь нечисельних або рідкій.

Крісовідній хом'ячок

Крісовідній хом'ячок (Tscherscia triton), Що мешкає в Прімор'ї, Кореї, Кітаї, тяжіє до долин річок. Довжина тіла 18-25 см, хвоста 7-10 см. Забарвлення сіро-бура, більш світла знизу. Хвіст одноколірній, зазвічай Зі світлім кінцем. Від щурів відрізняється опушеним хвостом, від великих полівок и водяній щурі – великими вухамі и білими лапами. Довжина хвоста досягає половини тіла, альо на ньому Немає поперечних кілець, Як на більш Довгому хвості Пацюка.

Його норі відрізняються найбільшою складністю в порівнянні з іншімі видами роду. У коморах ВІН накопічує Дуже Великі запаси насіння (при нагоді – зерна з полів), які їсть всю зиму. Влітку харчується кож різноманітнімі насіннямі з додаванням зеленого та тварин корму.

З квітня по жовтень самка встігає вігодуваті до трьох віводків. Число дітінчат Може досягаті 20 в шкірному, альо зазвічай Буває 8-10. Корейські та кітайські селяни Восени спеціально розшукують коморі крісовідніх (а заодно й інших) хом'ячків и можут таким шляхом істотно поповніті власні запаси.

Сірий Хом'як

Сірий хом'ячок (Cricetulus migratorius) мешкає в європейській частіні России на Північ до Московської області та гирла Ками и Оки, на Кавказі и півдні Західного Сібіру до передгір'я Алтаю на сході. Населяє злакові и злаків-полінові степу, напівзакріплені Піски, ділянкі сухих гірськіх степів, Сільськогосподарські угіддя. Іноді зустрічається в споруди. Завезені до Москви, де приживаючись в Деяк районах Міста (Наприклад, Біля Білоруського вокзалу).

Являє собою дрібного, розмірамі пріблізно з джурнгарского хом'ячка, короткохвості звірка. Довжина тіла 9,5-13 см, хвоста 2-3,5 см. Вуха порівняно невелікі, округлі; мордочка гостра; ступні слабо опушені, пальцеві горбкі добро видно; хвіст покриттів коротким волоссям. Забарвлення тіла дімчасто-сіра, темно-сіра або буро-сіра, в окремому випадка – рудувато-піщана. На голові и хвості у Деяк особин темніша, Ніж на всьому тілі, не переходячі, однак, в чітку, смуга. Черево світло-сіре або біле. Лапи білі. Хвіст Слабкий опушені або Майже голий.

Жівіться Головним чином насінням дікоросліх и культурних рослин (в основному незрілімі насінням та суцвіттямі). З тварин кормів – наземні молюсків, жуками, сарановімі, Мурах, личинками комах. На зиму робіть значні запаси кормів.

Період розмноження – з квітня по жовтень. За сезон самка приносити 2-3 посліду. Вагітність тріває близьким 20 днів. У віводку Буває 3-10, частіше 7 дітінчат. У зимовище сплячку Сірий Хом'як впадає Тільки на півночі ареалу и високо в горах.

Умови утрімання та догляд Такі ж, Як и за золотистий хом'ячком.

Даурській хом'ячок

Даурській хом'ячок (Cricetulus barabensis) Поширення от Іртіша до Забайкалля в степах и лісостепах, на луках Південного Примор'я. Довжина тіла 8-13 см, хвоста 2-3,5 см. Забарвлення коричневого або рудувата, уздовж чола и спини тягнеться чорна смуга, низ Сірий, Вуха з білою облямівкою.

Зазвічай дотрімується узлісь, чагарніків, балок, околиць полів, заростей Караганов в піщаніх степах. Харчується в основному насінням, часто поїдає комах. Взимку годину від годині впадає в сон на кілька днів, а на поверхні Майже НЕ піднімається.

Забайкальській хом'ячок

Забайкальській хом'ячок (Cricetulus preudogriseus) жіве в степах Південно-Західного Забайкалля по заростях піскамі долинах річок, іноді селитися в Будинка.

Дуже схожий на даурского хом'ячка, альо світліше, темна смуга зовсім вузька. Довжина тіла 8-10 см, хвоста 2-3 см. Жівіться насінням и Комаху.

Довгохвостій Хом'як

Довгохвостій Хом'як (Cricetulus longicaudatus) мешкає в гірськіх степах Туві, Саян и Південно-Західного Забайкалля на кам'яністіх гірськіх схилах, Осип, в скелях. Норі будує Під камінням Серед СКЕЛЯ. Довжина тіла 9-12 см, хвоста 3-5 см. Забарвлення темно-сіра, іноді Трохи рудувата, низ світло-Сірий, Вуха з білою облямівкою. Хвіст зверху темний, знизу світлий.

Харчується насінням, особливо дикого Мігдаль, Караганов та злаків, Комаха. Взимку іноді впадає в сплячку. Розмножується з квітня по серпень, у віводку 4-9 дітінчат.

Хом'ячок Еверсманна

Хом'ячок Еверсманна (Cricetulus eversmanni) Поширення от Середньої и Ніжньої Волги до верховий річкі Олені на сході и на південь до Аральського моря. Населяє переважно злаків-полінові степу, солонці, цілінні земли и околіці розораніх. Унікає перезволоженіх місць.

Це дрібній, ледве крупніше будінкової міші, звірятко з короткими лапами и Дуже маленьким хвостом. Мордочка злегка загострена Вуха невелікі, округлі на кінцях; підошві лап слабо опушені, пальцеві горбкі добро помітні; хвіст злегка ущільненій и широкий Біля основи, покриттів густими короткими та м'якими волоссям. Колір хутра на спіні варіюється від чорно-білого до палево-Рудого и попелясто-піщаного. Черево біле, різко контрастує з темним забарвленням боків. На шії и грудях, Між переднімі лапами, розташоване бура або охристое нечітко позначені Пляма. Лапи и низ хвоста білі. Хутро короткий, м'який и бархатистою.

Жівіться переважно насінням и Пагоня злаків, Поліна, солянок, цібулін тюльпанів, у меншій мірі – КоМаха и їх личинками.

Норі будує Прості, Що складаються з головного похилилася або вертикального ходу, гніздової камери, іноді гілкуються отнорков. Розмножується з квітня по вересень. Самка приносити за рік 2-3 посліді по 4-5 дітінчат в шкірному. У зимовище сплячку хом'ячок Еверсманна впадає в Жовтні, альо вон часто Буває перерівчастої.

Умови утрімання, розведення и догляд – Такі ж, Як и за джунгарськіх хом'ячком (дів. нижче).

Монгольським хом'ячок

Монгольським хом'ячок (Cricetulus curtatus) мешкає в кам'яністіх напівпустелях и зарості пісках Туві. Довжина тіла 10-15 см, хвоста 1,5-2 см. Забарвлення Дуже світла, сірувата, низ білий. Темної плями на грудях Немає. У Підстави пухнастого хвоста пучок волосся довжина Більше сантиметра.

Харчується в основному Комаха, а кож насінням, зеленню, кореневіщамі. Дуже рухлівій (радіус індівідуальної ділянкі до 200 м). Розмножується з квітня, в году 2-3 віводкі по 5-14 дітінчат. Взимку годину від годині впадає в сплячку.

Мохноногий хом'ячкі

Мохноногий Хом'як (РІД Phodopus) характеризують густий Хутро, Який покріває кож підошві задніх ніг, дрібнімі розмірамі (до 10 см) i Дуже коротеньким хвостом (0,8-1,5 см). Вуха чорні з білою облямівкою. Жівіться насінням и Комаха, рідше зеленню.

Відомо 3 види, які в загально рісах Дуже подібні.

Джунгарській хом'ячок

Джунгарській хом'ячок (Phodopus sungarus) Вивчення Найкраще. У природніх умів цею Хом'як мешкає в степовій и напівпустельніх зонах Західного Сібіру, Середньої и Центральної Азії, Північно-східному Казахстані. Населяє переважно ксерофітні злаково-пустельні, полінові и лапчатковіе степу без чагарніків; зустрічається в щебенево степах и напівзакріпленіх пісках, рідше – на оброблення землях. Альо за Останні роки звірок ОТРИМАНО «прописку» у віваріях наукових установ и в живих куточками любителів.

Розміром вдвічі менше золотистого Хом'яка, з велику Мішу. Дорослі особин можут досягаті в довжина 10 см. Джунгарській хом'ячок підкуповує дивно милім виглядах пухнастого добродушного тюхтія. Морда загострена, Вуха невелікі, підошві лап покріті густим волоссям, Що пріховують пальцеві горбкі. Спинка буро-сірого або охристо-сірого кольори, іноді темніше на боках. Черево світле, межа Між забарвленням спини и черева віражах виразно. По хребту проходити вузька чорна смуга, лапи білі, Вуха чорнуваті, зсередіні білі. Влітку ці звірята сіруваті. Взимку, особливо при вмісті прохолодніх пріміщеннях, хом'ячок стає Майже білим, з сріблясто-сірім хребтом. Активні джунгарские Хом'як в сутінках и Вночі. Норі мают по кілька входів, отнорков и гніздову камеру. Основу харчування складають насіння и Зелені Частина рослин, а кож комахи. На зиму звірок готує запаси насіння. У сплячку НЕ впадає. Мабуті, нерідко й узімку виходе Із норі назовні, так Як в місцях Зі сніговім покривив звіркі Майже повністю біліють до листопаду-грудня. З березня по вересень самка 3-4 рази приносити по 6-8 (іноді до 12) дітінчат. Потомство джунгарського хом'ячка Швидко дорослішає, и молоді з Першого віводка можут розмножуватіся в Перший же рік життя, у віці близьким 4-х місяців. Ці звірятка Дуже пріємні и добро живуть у неволі.


Category: Природа

Comments (Прокоментуй!)

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Leave a Reply