Що таке ангел?

Ангел (грец. αγγελος – вісник, посланець) – в авраамітіческіх релігіях: надприродне приватне безтілесне істота (дух), створений Богом до творіння видимого світу.

Ангели сповіщають людям волю Бога і виконують його веління. Бог же, як всезнаючий, не потребує посередництва ангелів.

Вважається, що ангели досконаліше людей, але, будучи створеними істотами, обмежені у своїх можливостях. Володіючи свободою волі, вони можуть піддаватися спокусам і не встояти в добрі. Деякі ангели, спокушені сатаною, виступили проти Бога і стали ангелами тьми – демонами, бісами. Злі ангели охоче втручалися б в справи людей, якби не Божу заборону. Тим не менш, за попущенням Божим, злі ангели здатні шкодити людям. Вони «люблять» людей, як мисливець любить здобич. Існує так звана демонічна любов (Бут. 6:1-7). Залишилися вірними Богу ангели отримали від нього небесне блаженство. Звичайна реакція людини на ангела Божого, по Біблії, – страх (Бут. 28:17; Суд. 6:22; Суд. 13:21, 21).

На думку Отців Церкви, ангел не може ні покаятися, ні згрішити, ні змінити свого статусу в ієрархії, так як падіння злих ангелів і встановлення ангельської ієрархії сталося поза і до часу. Основне заняття добрих ангелів полягає в невпинному вихвалянні Бога, до Якого вони спрямовуються в силу полум'яної любові. Лише виконуючи наказ Божому ангел відривається від сього блаженства, щоб виступати в якості ангела-хранителя або караючого ангела.

Ієрархія ангелів в православній традиції була детально розроблена псевдо-Діонісія Ареопагіта (V-VI ст.) На підставі біблійних текстів і переказів у його творі «Про небесну ієрархію». Згідно цій книзі, існує дев'ять ангельських чинів, об'єднаних у три ієрархії.

Першу – вищу до Пресвятої Тройці – ієрархію становлять

  • Серафими (від др.-евр. Cараф – спалювати) – полум'яніючі, палаючі любов'ю до Господа і будять цю любов у людях.
  • Херувими (слово месопотамського походження) – значить виливається премудрість. Через них нам надсилається боговидіння і богопізнання.
  • Престоли – на яких спочиває Господь. Вони служать Його правосуддю. Через престоли нам дарується розуміння справедливості Божої, через них ми вчимося творити на землі нехибне суд.

Три наступні чину ангельської ієрархії

  • Панування – вчать панувати над почуттями і пристрастями. Володарям вони допомагають мудро керувати врученими їм від Бога областями.
  • Сили – творять великі чудеса і посилає благодать творити їх угодникам Божим. Сили ж зміцнюють людину в терпінні, допомагають йому не знемоглись в скорботах.
  • Влада – називаються так тому, що мають владу над дияволом. Вони оберігають нас від бісівських спокус, всіляко заважають демонам шкодити нам.

І, нарешті, останні три чини

  • Початку – керують нижчестоящими ангелами, направляючи їх з різними дорученнями. У їх веденні знаходиться вся матеріальна всесвіт, царства і області Землі. Почала зводять достойних людей на різні посади.
  • Архангели – виступають як благовісники. Вони відкривають пророцтва, пізнання та розуміння в Божій волі. Це своєрідні зв'язкові між Господом і людьми.
  • Ангели – приставлені до кожної людини, щоб оберігати його, наставляти. Вони ні на мить не залишають піклування про нас і завжди готові підтримати людину в його добрих починаннях. Ці хранителі даються людині при хрещенні, а після смерті супроводжують через митарства.

Однак ця систематизація не цілком підтримується Біблією. Так, архангелами в Біблії називаються вищі ангели, а не один з нижчих чинів. Переказ нараховує сім (тов. 12:15), рідко вісім, іноді дев'ять (без Іерімііла) архангелів.

Всього відомо десять імен архангелів, в т.ч. з канонічних книг Біблії – Михайло (євр. «хто як Бог) (Іуд. 1:9, Одкр. 12:7), Гавриїл (сила Бога) (Дан. 8:16).

З неканонічних книг Біблії: Рафаїл (допомога, зцілення Боже) (тов. 3:16), Уріїл (вогонь, світло Божий) (3 Ездри. 4:1), Іерімііл (висота Божа) (3 Ездри 4:36); з прологу, 8 листопада: Шеал'тіїл (молитва до Бога), Ієгудиїл (хвала Богу), Варахиїл (благословення Боже), Гату (тлумачиться як запалювач любові до Бога), Тахііл (тлумачиться як помічник і защітітель від бід і напастей). Архангел Михаїл іменується ще Архістратига, як ватажок небесного воїнства. У Біблії згадуються і інші ангели, які не ввійшли в дев'ять чинів, наприклад офанім (Колеса) і хайот (Тварини) (Єз. 1:15). Існують також злі ангели (в Росії прийнято говорити аггели), чинне проти людей і Бога.

За уявленнями віруючих, до кожної людини від народження для допомоги йому в добрих справах Бог приставляє особливого ангела-хранителя.

Іконографія. У православному іконописі ангели зображується з крилами птахів. Біси зображуються з крилами кажанів. У іконопису візантійського обряду хайот і офанім зображуються на іконах Спаса в силах. Зображення коліс, всіяні очима, називаються престолами, що, таким чином, включає офанім в дионисиевские ієрархію. На головах часто античні пов'язки – тороками, чутки. За російським тлумаченням через тороками ангели отримують веління від Бога. Херувими і серафими зображуються з шістьма крилами. Колір крил серафима – cіне-зелений. Херувима – червоно-оранжевий.

2) У Новому Завіті ангелом називається також будь вісник Божий (Гал. 4:14).

Джерела та додаткова інформація:

  • sr.artap.ru – стаття «Ангели» в кн.: Новітній словник релігієзнавства / Авт.-сост. О.К. Садівників, Г.В. Згурський; під ред. С.Н. Смоленського. Ростов н / Д: Фенікс, 2010;
  • cirota.ru – ази віри. Чини ангельські;
  • lib.eparhia-saratov.ru – небо видиме і небо невидиме;
  • nearyou.ru – Товія і архангел Рафаїл.

Додатково на Vidpo.net:

  • Які є ангельські чини?
  • Хто такий архангел Михаїл?
  • Як дізнатися свій день ангела?
  • Хто такі бізнес-ангели?

Додатково на Vidpo.net про Біблії і релігії:

  • Що таке Біблія?
  • Що таке Старий Завіт?
  • Що таке Тора?
  • Що таке ТаНаХ?
  • Як обчислити строки Великодня?
  • Значення і походження слова «Амінь».
  • Хто така Єва (біблійний персонаж)?
  • Хто такий Авраам (біблійний персонаж)?
  • Яка біографія Мойсея (Моше)?
  • Які є каталоги християнських ресурсів в Інтернеті?
  • Що таке християнство?
  • Що таке іудаїзм?
  • Як євреї святкують суботу?
  • Що таке 7 законів нащадків Ноя?
  • Що таке Софія в філософії і релігії?
  • Що таке ісихазм?
  • Що таке старчество в православ'ї?
  • Чи випадковий порядок імен Віра, Надія, Любов?
  • Де в Інтернеті є календар православних церковних свят на 2011 рік?
  • Де подивитися календар вінчань на 2010, 2011 роки?

Category: Релігія

Comments (Прокоментуй!)

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Leave a Reply