Що їдять слони?

Слони люблять цукерки різних видів, як і люди. Однак вони не можуть вижити на одних тільки солодощах. Основна їжа слонів у неволі – сіно або трава. Якщо подібна дієта задовільна, вони можуть їсти різні солодощі. Улюблені ласощі слонів – солодкі плоди, такі як банани і яблука, або ж овочі подібно моркви. Також досить популярний різний хліб і печиво. У неволі можуть розвинутися дивні смаки, – наприклад, один слон міг ретельно працювати для того, що б отримати частину матеріалів, включаючи смолу. Як і у людей, існує небезпека переїдання солодкого (зазвичай, у слідстві годування слонів відвідувачами зоопарку), і як наслідок різні проблеми зі здоров'ям, такі як зайва вага або ж неприродне поведінка, таке як хитання вздовж огорожі дні безперервно в очікуванні приходу відвідувачів з цукерками .


Раціон диких слонів безпосередньо пов'язаний з регіоном їх проживання. На півдні Індії слони наприклад воліють листя фікуса, а слони живуть у Зімбабве можуть споживати інші рослини. Джерело їжі також залежить від сезону дощів чи посухи. Взагалі ж слони їдять різні трави, листя, плоди і кору дерев, яка задовольняє їх потреба в мінералах.


У природі слони в день споживають до 300 кг трави і листя, що містять великий відсоток води. У неволі в день вони з'їдають приблизно: сіна 30 кг, моркви або подібних овочів 10 кг, і 5-10 кг хліба. Деякі зоопарки дають різного зерна, приблизно 3-10 кг. Також в раціон входять вітаміни, (особливо D) і мінерали (сіль, кальцій). В залежності від температури, слони п'ють від 100 до 300 літрів в день.


Джерело: Фонд захисту слонів


За інформацією з Вікіпедії, слони харчуються рослинною їжею: листям, гілками, пагонами, корою і корінням дерев і чагарників; пропорції кормів залежать від місцеперебування й пори року. Під час вологого сезону більшу частину раціону складають трав'янисті рослини зразок папірусу (Cyperus papyrus) Та рогозу (Typha augustifolia). Старі слони харчуються в основному болотною рослинністю, яка менш живильна, але м'якше; по цій причині полеглих слонів часто знаходять на болотах (звідси пішла легенда про «кладовищах слонів», куди вони приходять помирати). Слони потребують щоденного водопої і в посушливий час року деколи риють в руслах пересохлих річок ями, куди збирається вода з водоносних шарів. Цими водопоями користуються не тільки слони, але й інші тварини, включаючи буйволів і носорогів. У день один слон споживає від 100 до 300 кг їжі (5% власної ваги) і випиває 100-220 л води. Лісові слони, які харчуються плодами, зазвичай отримують необхідну рідину з кормом, лише в посушливий сезон відправляючись до водойм. Африканські слони також потребують солі, яку знаходять або на лизунці, або викопують із землі.


У пошуках їжі і води африканський слон здатний проходити до 500 км; в середньому за день покриває відстань близько 12 км. У минулому протяжність сезонних міграцій африканських слонів досягала 300 км. Практично всі міграції слонів слідували загальній схемі: на початку сезону дощів – від постійних водойм; в сухий сезон – назад. Позасезонна, більш короткі міграції відбувалися між джерелами води та їжі. Тварини дотримувалися звичних маршрутів, залишаючи після себе добре помітні витоптані стежки. В даний час міграції африканських слонів обмежені через зрослу людської активності, а також зосередження основного поголів'я слонів на охоронюваних територіях.


Category: Їжа і напої

Comments (Прокоментуй!)

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Leave a Reply