Коли помер Юрій Володимирович Нікулін (актор і клоун)? – Ч. 2

У другій половині 60-х років Юрій Нікулін знову знявся в ролі Бовдура в комедіях Леоніда Гайдая. Спочатку це була новела в кіноальманаху «Операція« И »та інші пригоди Шурика», а потім знаменита трійця, нарешті, з'явилася в повнометражному фільмі «Кавказька полонянка». Цікаво те, що з «Кавказької полонянки» у Гайдая несподівано виникли труднощі. І причиною тому став … Юрій Нікулін. Акторові не сподобався сценарій, і він категорично відмовився зніматися. Режисерові коштувало чималої праці умовити його змінити своє рішення. Вирішальним моментом стало те, що Гайдай пообіцяв Нікуліну, що на зйомках буде багато імпровізації і від початкового сценарію мало що залишиться. У результаті «Кавказька полонянка» стала кращою комедією, де знялася трійця Нікулін-Віцин-Моргунов. Важко знайти людину, яка не бачила б цей фільм хоча б два рази, більшість фраз і епізодів з фільму «пішли в народ».

У 1966 році, як раз між зйомками в «Операції« И »та« Кавказької полонянки »Нікулін знявся в серйозній драматичній ролі ченця Патрикея в знаменитій картині« Андрій Рубльов »Андрія Тарковського. Правда фільм вийшов у прокат лише через п'ять років, та й то обмеженим тиражем.

Великий успіх чекав Никуліна в 1969 році, коли він знявся в веселою, запальною комедії Леоніда Гайдая «Діамантова рука». Вперше Гайдай довірив акторові роль не шахрая, а тихого і скромного економіста Семена Семеновича Горбункова. Нікулін дивно точно і природно поєднав у ролі і іскрометний комізм, і іронію, і тонкий ліризм. Партнерами Нікуліна стали чудові актори Андрій Миронов та Анатолій Папанов. У підсумку комедію «Діамантова рука» можна по праву вважати кращим фільмом Леоніда Гайдая.

До початку 70-х років Юрій Нікулін був не просто популярним, а гаряче улюбленим народом актором. Режисери з великим задоволенням запрошували його у свої картини. Продовжував його знімати і Леонід Гайдай. У 1970 році Нікулін зіграв роль двірника Тихона в комедії «Дванадцять стільців». А через два роки Гайдай запропонував йому роль управдома Бунша у фільмі «Іван Васильович змінює професію». Однак циркове керівництво не відпустило Никуліна на зйомки, і в підсумку Буншу зіграв Юрій Яковлєв. Зіграв, до речі, чудово.

Юрія Нікуліна любив і режисер Ельдар Рязанов. Ще в 1964 році він дуже хотів зняти його в ролі Юрія Дєточкіна у фільмі «Бережись автомобіля». Актора вже затвердили на роль, але і тоді втрутилося циркове керівництво – актора відправили в тривалі закордонні гастролі. Рязанов відправився скаржитися самому міністрові кінематографії Олексію Романову, але тому не сподобався сценарій, і він відмовився допомагати картині.

Зняти в своїй картині Юрія Нікуліна Рязанову вдалося тільки через сім років – у 1971 році. Нікуліну довелося зіграти слідчого прокуратури Мячікова в комедії «Старики-розбійники».

Продовжували запрошувати Нікуліна і в драматичних ролях. У 1974 році Сергій Бондарчук довірив Нікуліну роль солдата Некрасова у фільмі «Вони билися за Батьківщину». Варто відзначити, що Бондарчук ще на початку 60-х збирався зняти Никуліна в картині «Війна і мир» в ролі капітана Гушіна, але цирк вкотре постало поперек. Він же не відпустив актора на зйомки фільму Бондарчука «Ватерлоо», де Нікулін повинен був зіграти англійського офіцера. В світлі цих фактів мимоволі ставиш собі запитання: скільки ж чудових ролей в кіно втратив Никулін через роботу в цирку?!

У 1975 році на драматичну роль військового журналіста Лопатіна у фільмі «Двадцять днів без війни» Нікуліна запросив режисер Олексій Герман. Причому це запрошення далося режисерові нелегко. Багато на кіностудії були категорично проти цієї кандидатури, але конфлікт дозволив Костянтин Симонов, по книзі якого фільм знімався: він схвалив вибір режисера. Правда, уперся сам Нікулін, який вважав, що ця роль не для нього.

Зйомки проходили дуже важко. Олексій Герман виявився дуже вимогливим режисером. Часом він доводив акторів до відчаю.

Нікулін кілька разів говорив з режисером, і навіть один раз на підвищених тонах, але в той же час він продовжував довіряти Герману. І виявилось, що режисер був правий. Драма «Двадцять днів без війни» стала справжнім шедевром. Правда, коли фільм в 1976 році вийшов на екран, керівні чиновники зробили все можливе, щоб його подивилося якомога менше глядачів. Вже дуже незвична, не помпезна військова дійсність була зображена в картині. Фільм прокатували малим екраном. Але все одно критика писала про удачу, відзначаючи роботи Юрія Нікуліна, Людмили Гурченко і Олексія Петренко. А через десять років на Міжнародному кінофестивалі в Роттердамі картина була удостоєна спеціального призу

Нікулін перестав виступати в цирку, коли йому виповнилося 60 років, в 1981 році, і перейшов на посаду головного режисера цирку на Кольоровому бульварі. З 1982 року Нікулін – директор цирку. При ньому для цирку було побудовано повністю новий будинок, відкриття якого відбулося в 1989 році. Всього будівництво тривало чотири роки.

У 80-ті роки Юрій Нікулін знімався в кіно дуже мало. Зате саме в ці роки їм була зіграна чудова драматична роль діда Олени Бессольцевой (Крістіна Орбакайте) в картині Ролана Бикова «Чучело».

В кінці липня 1997 Нікуліну раптово стало погано, і він звернувся до лікарів. Огляд виявив серйозні проблеми з серцем. Потрібна була термінова операція, яку могли зробити або в Москві, або за кордоном. Місце вибирав сам артист, який назвав ім'я все того ж А. Бронштейна.

Операція відбулася 5 серпня 1997 року. Зазвичай такі операції тривають хвилин 20-30. Але в самий останній момент у Нікуліна закрився посудину, і сталася зупинка серця. Лікарям ціною величезних зусиль вдалося знову його «завести». Після цього було прийнято рішення продовжити операцію, оскільки без цього актор був приречений на смерть. Однак ціна цього виявилася занадто високою: поки Нікулін знаходився в стані клінічної смерті, у нього постраждали всі органи – печінку, нирки, мозок … Боротьба за життя Нікуліна тривала 16 днів.

Для порятунку Нікуліна були зроблені безпрецедентні зусилля: найвідоміші фахівці країни знаходилися поряд з ним вдень і вночі, використовувалися кращі в світі медикаменти і найдосконаліша апаратура. Однак дива не сталося – 21 серпня 1997 року в 10:00 16 хвилин ранку серце Юрія Нікуліна зупинилося … Похований він на Новодівичому кладовищі (ділянка № 7).

Фільмографія:

  • 1958 рік – Дівчина з гітарою (винахідник);
  • 1959 рік – Піддаються (Альберт Клячкин);
  • 1960 рік – кіноальманах «Цілком серйозно»: Пес Барбос і незвичайний крос (Бовдур);
  • 1960 рік – Мертві душі (статевий в трактирі);
  • 1961 рік – Іван Рибаков;
  • 1961 рік – Людина нізвідки (міліціонер);
  • 1961 рік – Коли дерева були великими (Кузьма Іорданов);
  • 1961 рік – Друг мій, Колька! (Вася);
  • 1961 рік – Самогонники (Бовдур);
  • 1961 рік – Приборкання норовливої (керівник церковного хору хлопчиків);
  • 1962 рік – Молодо-зелено (шофер Микола);
  • 1963 рік – Без страху і докору;
  • 1963 рік – Ділові люди (злодій);
  • 1963 рік – Великий гніт (Петя-Півник, злодій-домушник);
  • 1965 рік – До мене, Мухтар! (Глазичев);
  • 1965 рік – Операція «И» та інші пригоди Шурика (Бовдур);
  • 1965 рік – Дайте книгу скарг (продавець);
  • 1965 рік – Фантазери;
  • 1966 рік – Маленький утікач (Юрій Нікулін (камео));
  • 1966 рік – Кавказька полонянка або Нові пригоди Шурика (Бовдур);
  • 1966 рік – Андрій Рубльов (Патрік);
  • 1968 рік – Діамантова рука (Семен Семенович Горбунков);
  • 1968 рік – Сім старих та одна дівчина (Бовдур);
  • 1968 рік – Новенька;
  • 1970 рік – Денискін оповідання;
  • 1971 рік – Старики-розбійники (М'ячиков);
  • 1971 рік – Телеграма (Федір Федорович);
  • 1971 рік – 12 стільців (двірник Тихін);
  • 1972 рік – Точка, точка, кома (тато Льоші);
  • 1976 рік – Пригоди Травки (клоун Чічіморі);
  • 1976 рік – Вони боролися за батьківщину (Некрасов);
  • 1976 рік – Двадцять днів без війни (Лопатин);
  • 1977 рік – озвучення мультфільму «Бобик в гостях у Барбоса» (Бобик);
  • 1979 рік – Тут … недалеко (короткометражний) (приїжджий);
  • 1982 рік – Не хочу бути дорослим;
  • 1982 рік – Опудало (Микола Миколайович Бессольцев, дідусь Лєни);
  • 1989 рік – Цирк для моїх онуків;
  • 1991 рік – Капітан Крокус.

Бібліографія:

  • Рудольф Славський, Юрій Нікулін, Олег Попов «Мистецтво клоунади». Видавництво: Мистецтво. Тверда палітурка, 326 с., Тираж: 35000 екз., 1969 р.

  • «Смішне, серйозне, сумне» – Мистецтво кіно, 1972, № 8.
  • «Майже серйозно …» Видавництво: Молода гвардія. Тверда палітурка, 576 с., Тираж: 130000 екз., 1979 р.
  • «Майже серйозно …» Видавництво: Мистецтво. Суперобкладинка, 576 с., Тираж: 50000 екз., 1987 р.
  • «Майже серйозно …» Видавництво: Терра. Суперобкладинка, 576 с., Тираж: 50000 екз., 1994 р. ISBN 5-85255-603-3

  • «Майже серйозно …» Видавництво: Терра. Тверда палітурка (інша обкладинка), 576 с., 1995 р., ISBN 5-85255-603-3
  • «Майже серйозно …» Видавництво: Вагриус. Серія: Мій 20 століття. Тверда палітурка, 576 с., Тираж: 10000 екз., 1998 р., ISBN 5-7027-0732-X

  • «Майже серйозно …» Видавництво: Вагриус. Серія: Мій 20 століття. Суперобкладинка, 576 с., Тираж: 10000 екз., 1998 р., ISBN 5-7027-0732-X
  • «Майже серйозно …» Видавництво: Вагриус. Серія: Мій 20 століття. Суперобкладинка, 608 с., Тираж: 3000 прим., 2006 р. ISBN 5-9697-0234-X

  • «Майже серйозно». Серія: Акторська книга. Видавництва: АСТ, Зебра Е, ВКТ. Тверда палітурка, 752 с., Тираж: 5000 прим., 2008 р., ISBN 978-5-17-055586-4, 978-5-94663-684-1, 978-5-226-00742-2
  • «Десять тролейбусів клоунів». У 2 книгах. Книга перша. Видавництво: Самарський Будинок преси. Тверда палітурка, 288 с., Тираж: 50000 екз., 1993 р. ISBN 5-7350-0004-7

  • «Десять тролейбусів клоунів». У 2 книгах. Книга друга. Видавництво: Самарський Будинок преси. Тверда палітурка, 320 с., Тираж: 50000 екз., 1993 р. ISBN 5-7350-0008-X
  • «Анекдоти від Нікуліна». Видавництво: Біном. Тверда палітурка, 414 с., Тираж: 100000 прим., 1997 р., ISBN 5-7503-015-X

  • «Анекдоти від Нікуліна. Випуск 1 ». Видавництво: Респекс. М'яка обкладинка, 96 с., Тираж: 10000 екз., 2001 р. ISBN 5-7345-0245-6
  • «Анекдоти від Нікуліна. Випуск 2 ». Видавництво: Респекс. М'яка обкладинка, 96 с., Тираж: 10000 екз., 2001 р. ISBN 5-7345-0246-4

  • «999 + 1001 анекдот від Нікуліна». Видавництво: Друковані Традиції. Тверда палітурка, 512 с., Тираж: 2000 прим., 2008 р. ISBN 978-5-91561-001-8, 978-5-91561-025-4

Нагороди:

  • Герой соціалістичної праці;
  • Орден «За заслуги перед Вітчизною» III ступеня;
  • Два Ордена Леніна;
  • Орден Вітчизняної війни II ступеня;
  • Орден Трудового Червоного Прапора;
  • Орден «Знак Пошани»;
  • Медаль «За Відвагу»;
  • Медаль «За трудову доблесть»;
  • Медаль «За оборону Ленінграда»;
  • Медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр..»
  • Народний артист СРСР;
  • Лауреат Державної премії РРФСР ім. братів Васильєвих за ряд комедійних ролей в кіно;
  • Премія «Кінотавр» в номінації «Премія президентської ради за творчу кар'єру».

Додатково в Інтернеті:

  • 1001.ru – фотогалерея: Юрій Нікулін;
  • my-hit.ru – Юрій Нікулін – фотографії (35 фото);
  • afisha.ru – Юрій Нікулін – фотографії (96 фото);
  • kinopoisk.ru – Юрій Нікулін (35 фото);
  • kino-teatr.ru – фотографії Юрія Нікуліна (51 фото).

Джерела інформації:

  • ru.wikipedia.org – Вікіпедія: Юрій Володимирович Нікулін;
  • bestpeopleofrussia.ru – біографія Юрія Нікуліна;
  • kino-teatr.ru – біографія Юрія Нікуліна;
  • rusorden.ru – Нікулін Юрій Володимирович: нагороди;
  • glavkinotorg.ru – Нікулін Юрій Володимирович: нагороди.

Category: Культура і мистецтво

Comments (Прокоментуй!)

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Leave a Reply