Які жертвопринесення існують в ісламі?

Жертвопринесення – в релігійних культах: один з найбільш древніх обрядів, який переслідує мету встановлення і зміцнення зв'язку особистості або громади з духами, обожненими предметами і божествами шляхом підношення ім дарів, які для жертводавців володіють реальною або символічної цінністю, в добровільній або обов'язковій формі; часто в супроводі ритуальної церемонії. Елементи жертвопринесення в тій чи іншій формі збереглися у всіх релігіях.

Ритуал жертвоприношення передбачає встановлення особливих відносин людини з надприродними силами – як добрими, так і злими.

Жертвоприношення відомо з первісних часів. Початок принесення жертв релігієзнавці співвідносять з прагненням людей умилостивити могутні сили, в результаті чого у людей складається певна система «взаємообміну» з цими силами (оскільки в них вірять), з виразами покори та схиляння перед ними.

Жертвопринесення відбувалися в контексті ритуальних причащання, очищень, ініціації і часто пов'язані з уявленнями про потойбічне життя і особливими відносинами з померлими предками, потребуючими піклування живих членів громади (заупокійні дари) і т.п. Поступово в громадах і племенах виділяються професійні служителі культу – жерці, які здійснюють жертвопринесення в установленому порядку.

В деяких релігіях наявні уявлення про жертвопринесення, що здійснюються самими богами (наприклад, в християнстві – віра в спокутну жертву Спасителя).

У ряді культів практикувалися ритуальні людські жертвоприношення. У розвинених релігіях жертва найдорожчим в ім'я Бога, спасіння і пр., набуває виразний духовно-моральний сенс.

Жертвоприношення в Біблії (християнська точка зору)

За визначенням більшості словників, «пожертвувати» – означає відмовитися від чогось важливого і потрібного заради когось або чогось іншого.

У Біблії використовуються такі терміни для опису акту жертвоприношення:

1. Для опису не кривавої жертви зазвичай вживається єврейське слово minha, яке має наступні значення:

  • дар, подарунок (Буття 32:13 «І ночував там Яків в ту ніч. І взяв із того, що в нього було, в подарунок до Ісава, брата свого», також Буття 32:18,20-21; Буття 43:11) ;
  • дань або подати (2 Царств 8:2,6; 4 Царств 17:4 «Та асирійський цар знайшов в Осії, так як він посилав послів до Цоару, єгипетського царя, та не приносив асирійському цареві данини рік»); або
  • дари, приношення Богові (1 Хронік 16:29 «… дайте Господу славу Ймення Його. Візьміть дар, приходьте перед лице Його, поклоніться Господу в оздобах святині Його»; Ісая 1:13 «Не носіть більше дарів марних …»).

2. Щось, сближающее людини з Богом; пожертва як символ завіту між Богом і людиною (др.-евр. Qorban).

3. Кривава жертва (євр. zebah, від zabah – залишатися), головною ідеєю є пролиття крові. Це поняття є абсолютно протилежним описаному в пункті № 1 – minha (Пс. 39:7) і в пункті № 4 ola – «всеспалення» (Вихід 10:25 «Та Мойсей відказав: Дай в наші руки також жертви та цілопалення, щоб принести Господу Богу нашому »; Результат 18:12« І взяв Їтро, Мойсеїв тесть, цілопалення та жертви для Бога »).

4. Цілопалення (євр. ola), жертва, пожирає вогнем (Левіт 1:3 «Якщо жертва його цілопалення з худоби великої, то нехай принесе його, самця безвадного; нехай приведе його до скинії заповіту, щоб він був уподобаний перед лицем Господнім; і покладе свою руку на голову цілопалення – і буде йому дано вподобання на очищення від гріхів його і заріже бичка перед Господом; А Ааронові сини, священики, принесуть кров, і покроплять тією кров'ю на жертівника навколо, що при вході скинії заповіту та зніме шкіру з жертви цілопалення, і розітне його на куски А Ааронові сини, священики, огню на жертівника і на вогні покладуть дров і порозкладають Ааронові сини, священики, ті куски, голову та товщ, на дровах, що на огні, який на жертівнику а нутрощі жертви і ноги його обмиє водою, і священик усе те спалить на жертівнику, це цілопалення, огняна жертва, пахощі любі для Господа »).

5. Грецьке слово thusia одночасно описує і жертву, і процес жертвопринесення (у прямому або в переносному значенні) – Ефесян 5:2 «Христос полюбив нас і віддав Себе за нас як дар і жертву Богові на приємні пахощі».

6. Грецьке слово prosphora – дар чи приношення. У Новому Завіті це слово перекладається як жертва чи пріношоеніе (Дії 21:26; 24:17; Ефесян 5:2 «Христос полюбив нас і віддав Себе за нас як дар і жертву Богові на приємні пахощі»; Євреїв 10:5 «Тому Христос, входячи в світ, Він говорить: Жертви й приношення Ти не схотів, але тіло Мені приготував »);

7. Грецьке слово holokautoma перекладається як «всеспалення» (Євреїв 10:6 «Цілопалення й жертви за гріх Ти не жадав»). Це те ж саме поняття, яке описано в пункті № 4.

Жертви і жертвоприношення до Закону

1. Адам і Єва
Буття 3:21 «І зробив Господь Бог Адамові та жінці його одежу шкуряну і зодягнув їх».

А. З чого були зроблені одягу для Адама і Єви?
Сказано, що це були шкіряні одягу. Стало бути, вони були зроблені з якогось убитого звіра. Це перша згадка про смерті тварини, і взагалі про смерть живої істоти.

Б. Дієслово «одягнув» – в оригіналі «покрив». У грецькому перекладі це дієслово означає «приховувати» або «покривати» і найчастіше перекладається в сенсі «прощати», «покривати гріхи». Римлян 4:7 «Блаженні, кому прощені беззаконня, і кому прикриті гріхи». У 1 Коринтян 13:4-7 описані характеристики істинної любові, в 7-му вірші згадується вислів «все покриває». Це та сама ідея покриття і прощення.

В. Хто зробив Адаму і Єві одягу, хто покрив їх наготу?
На думку теологів, саме Бог зробив шкіряні одягу Адаму і Єві. Бог убив тварину, замість того, щоб убити Адама і Єву за їхній гріх. Таким чином Бог першим познайомив людей з ідеєю жертвоприношення: «І майже все за Законом кров'ю очищується, а без пролиття крови не має відпущення» (Євреїв 9:22).

2. Каїн і Авель (Буття 4:1-15)
Жертвоприношення Авеля було прийнято Богом, тому що:

  • Авель був праведним (1 Івана 3:11-12 «Бо це та звістка, яку ви чули від початку, щоб ми любили один одного, не так, як Каїн, який був від Луківа і вбив брата свого. А за що він забив його? За те, що лукаві були його вчинки, а брата його праведні »), а також
  • жертвоприношення Авеля було принесено Богові з вірою (Євр. 11:4: «Вірою Авель приніс Богові жертву кращу, як Каїн; нею засвідчений був, що він праведний, як Бог свідчив про дари його; нею він і по смерті говорить ще»).

Таким чином, Авель приніс жертву Богові від стада. Потрібно відзначити, що до потопу люди не їли м'яса, а тварин убивали тільки для того, щоб принести жертву Богу.

3. Ної
Буття 8:20-22 «І збудував Ной жертівника Господеві, і взяв він із кожної чистої худоби й з усіх птаства, і приніс на жертівнику цілопалення. І почув Господь пахощі любі, і сказав Господь у серці Своєму: не буду більше проклинати землю за людину, бо нахил людського серця людського – зло від юності його, і не буду більше вражати всього живого, як то Я вчинив Надалі, по всі дні землі, сівба і жнива, холод і спека, літо і зима, день і ніч не припиняться ».

4. Іов
Іов 1:5 «Коли коло бенкетних днів, то Йов посилав за дітьми й освячував їх, і вставав він рано вранці, і приносив цілопалення за числом їх усіх. Бо Йов казав: Може згрішили сини мої, і зневажили Бога в серці своєму. Так робив Йов по всі дні ».

5. Авраам (Буття 22:1-19)
Буття 12:8 «звідти він рушив на гору від сходу від Бет-Елу, і намета свого так, що від нього Вефиль був на захід, а Гай від сходу і збудував там жертівника, і прикликав Господа».
Буття 13:18 «І Аврам шатра, і пішов, і осів між дубами Мамре, що в Хевроні і збудував там жертівника Господеві».

Жертви і жертвоприношення Старого Завіту

1. Висновок Завіту

При Мойсеї Господь Бог вступив з суспільством Ізраїлевого народу в Завіт. Ця подія відбулася у гори Синай і супроводжувалося жертвопринесеннями. Однак фундаментальним принципом і умовою цього Завіту було слухняність Богові, а не жертвопринесення.

Результат 19:4-8: «… Ви бачили, що Я зробив єгиптянам, і як Я носив вас як би на крилах орлиних, і привів вас до Себе, а тепер, якщо ви будете слухатися голосу Мого і дотримувати заповіту Мого, то станете Мені власністю більше всіх народів, бо Моя вся земля, а ви будете у Мене царством священиків та народом святим ось слова, які ти скажеш синам Ізраїля. І прийшов Мойсей, і покликав старших народніх і запропонував їм усі ці слова, які заповів йому Господь. І відповів увесь народ, говорячи: Усе, що сказав Господь, виконаємо. І доніс Мойсей слова народу до Господа ».

Навіть в історії про Авраама, який послухався Бога, коли Він повелів йому принести в жертву єдиного свого сина Ісаака, в Бутті 22:17-18 Бог сказав: «Я, благословляючи, благословлю тебе і Сильно розмножу потомство твоє, немов зорі небесні і як пісок на березі моря; І потомство твоє містами ворогів своїх; і благословляться в потомстві твоїм усі народи землі за те, що послухався ти Мого ».

Таким чином, в цьому завіті фокус зміщується з жертвоприношень на послух і вірність Яхве. Жертвоприношення були другорядними, і саме тому вони не мали значення, якщо не супроводжувалися послухом і богобоязливістю. Притчею 15:8 «Жертва безбожних – мерзота перед Господом, а молитва праведних вгодне Йому». Притчею 21:3 «Жертва безбожних – мерзота, особливо коли з Луківством приносять її». Проповідник 4:17 «Пильнуй за ногою своєю, як до Божого дому йдеш, і будь готовий більше до слухання, це краще за жертву, бо вони не думають, що то зле роблять».

Навіть їхнім батькам Бог не давав заповідь про цілопаленнях – Ієремія 7:21-23: «Так говорить Господь Саваот, Бог Ізраїлів: Додайте свої цілопалення до жертов ваших, і їжте м'ясо, бо батькам вашим Я не говорив і не наказував їм того дня , коли Я вивів їх з єгипетського краю, про справи цілопалення й жертви але таку заповідь дав їм:'' слухайтеся гласу Мого, і Я буду вашим Богом, а ви будете народом Моїм, і ходіть усією дорогою, про яку накажу вам, щоб вам було добре'' ».

2. Типи жертвоприношень

  • Приношення перших плодів – Притчею 3:9: «Шануй Господа із маєтку свого, і з початку всіх плодів своїх».
  • Мирна жертва – Притчею 7:14 «мирна жертва у мене: я сьогодні обіти мої». Левіт 3; 7:11-21, 29-34.
  • Жертва за гріх – Притчею 14:9 «Нерозумні сміються з гріха [над жертвою за гріх], а посеред праведних – благовоління». Результат 29:10-14 «І приведеш бичка до скинії заповіту, і покладе Аарон та сини його руки свої на голову бичка, і пробий бичка перед Господнім обличчям при вході до скинії заповіту; візьмеш крови бичка і покладеш перстом твоїм на роги жертівника, а всю кров виллєш до основи жертівника візьмеш увесь лій, що покриває нутрощі, і сальника на печінці, і обидві нирки та лій, що на них, та й спалиш на жертівнику а м'ясо бичка, і шкуру його та нечистоти його спалиш в огні поза табором, це – жертва за гріх ». Також: Левіт 4-6:13; 9:7-11, 22-24; 12:6-8; 15:2, 14, 25-30; 14:19, 31; Числа. 6:10-14. У день Спокути ця жертва приносилася з ще більшою серйозністю і урочистістю (Левіт 16:5, 11, 15).
  • Цілопалення – Результат 40:29 «… А жертівника цілопалення поставив при вході скинії зборів і приніс на ньому цілопалення та жертву хлібну, як Господь наказав був Мойсеєві».

    Category: Релігія

Comments (Прокоментуй!)

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Leave a Reply