Які жертвопринесення існують в ісламі? – Ч. 2

Числа 28:11.

  • Жертва узливання – Числа 15:5 «… і вина для литої жертви принесеш чверть гіна на цілопалення або для ріже жертву для кожного ягняти», Осія 9:4 «Не будуть лити Господеві вина», Результат 29:41, 30:19 .
  • Куріння благовонні – Результат 30:34-36 «І сказав Господь до Мойсея: Візьми собі пахощів: стакти, оніхія, халвана запашного і чистого ладану, всього половину, і зроби з них масти курильний складу, стертий, чисте, святе і зітреш із неї дрібно, і даси з неї перед [ковчегом] свідоцтва в скинії заповіту, що Я буду тобі: це буде найсвятіше для вас ».
  • Добровільні дари – Результат 35:29 «… і всі чоловіки і дружини з синів Ізраїлевих, кого їхнє серце схиляло приносити для кожної праці, яку Господь наказав робити рукою Мойсея, приносили добровільний дар для Господа». 2 Коринтян 9:7 «радістю дає любить Бог».
  • Кожне жертвоприношення базувалося на ідеї спокутування в поєднанні з ідеєю цілопалення, дим і куріння від якого повинні були підніматися до Бога і нюхати великим Єговою (Левіт 1:13). Порядок жертв за законом був таким:

    Жертва за гріх => Цілопалення => Мирна жертва (Левіт 8:14-22; 9:8-22; 12:8; 14:19-20). Духовна послідовність, в якій грішник потребував, полягала в наступному: (1) спокута жертвою за гріх; (2) після чого він міг приносити інші жертви і куріння (Пс. 50:19), святощі Бога і прийняті Ним, (3) радість спілкування і світ з Господом Богом, що виражалися в принесенні мирної жертви.

    Таким чином, Закон показував, що увійти в присутність і спокій Бога можна було тільки після того, як людина позбувся від гріха.

    Жертви і жертвоприношення в Новому Завіті

    1. Вчення Ісуса про жертвопринесення
    З одного боку, Ісус нічого проти системи жертвоприношень не мав. Прокажених, яких він зцілив, він послав у Храм, щоб вони здалися священикові і принесли покладені жертви за очищення (Матвія 8:4).

    З іншого боку, Ісус вчить, що Бог не прийме жертву до тих пір, поки вона не буде принесена з чистим серцем: Матвія 5:23-24 «Отже, якщо ти принесеш дар твій до жертовника і там згадаєш, що твій брат має що -небудь проти тебе, залиш там дар твій перед жертовником і піди, примирись з братом твоїм, і тоді прийди і принеси дар твій ». Цей вірш ілюструє наступний принцип: якщо ти намагаєшся умилостивити Бога дарами, тоді як сам не проявляєш милості до ближнього, то це марна трата часу. Тому Ісус і повелів спочатку піти і примиритися з ближнім, надавши йому милість, а потім вже приходити перед обличчя Бога і просити милості у Нього.

    Таким чином, Ісус застосовує пророче висловлення Осії про те, що Богу більше угодна милість, ніж жертва (Матвія 9:13; 12:7). Крім того, Ісус схвалив висловлювання одного з книжників, який сказав, що любов до Бога і ближнього стоїть вище всякого жертвопринесення (Марка 12:33).

    Ісус Христос навчав, що Його кров, «за багатьох проливається», є кров'ю Нового Заповіту (Марка 14:24; Матвія 26:28; Луки 22:20). Таким чином, Його жертва є вищою жертвою. І Його завіт стоїть вище колишнього Старого Завіту.

    2. Ісус – досконала жертва

    Смерть Ісуса на хресті є:

    А. Жертвою Завіту Марка 14:24 «І сказав їм: це є Кров Моя Нового Заповіту, що за багатьох проливається», Матвія 26:28, Лукі22: 20; Євреїв 9:15 «І тому Він є Посередник Нового Заповіту, щоб через смерть Його, що була для відкуплення від переступів, учинених за першого заповіту, покликані до обітницю вічного спадку »;

    Б. Жертвою за гріхи (Римлянам 8:3 «Як закон, ослаблений тілом, був безсилий, то Бог послав Сина Свого в подобі гріховного тіла в жертву за гріх осудив гріх у тілі»; 2 Коринтян 5:21 «Бо не відав гріха Він учинив за нас за гріх, щоб ми в ньому стали праведними перед Богом »; Євреїв 13:11-12« Так як тіла тварин, яких кров для очищення гріха вноситься первосвящеником у святині, спалюються поза табором, – то Ісус, щоб кров'ю Своєю людей освятити, постраждав поза брамою »; 1 Петра 3:18« Бо й Христос, щоб привести нас до Бога, один раз постраждав за гріхи наші, Праведний за неправедних »);

    В. Великодньої жертвою (Пасхальний Агнець) – 1 Коринтян 5:7 «Отож, очистьте стару розчину, щоб стати вам новим тістом, бо ви прісні, бо наша Пасха, Христос, заколений за нас»; як жертва, принесена Ізраїлем у День Спокути (Євреїв 2:17 «Тому мусів бути Він у всьому подібний братам, щоб стати милостивим та вірним Первосвящеником у Божих справах, для вблагання за гріхи народу»; також в Євреїв 9 чолі).

    3. Новий Завіт про жертвопринесення і пожертвуваннях

    А. Матеріальна жертва:
    Грошові пожертви: 1 Коринтян 16:1-4 «При зборі ж для святих чиніть так, як я постановив для Церков галатійських. У перший день тижня кожен із вас відкладає собі та збирає, як ведеться йому, щоб складок не робити, коли я прийду. Коли ж прийду, тоді тих, кого виберете, тих пошлю я з листами, щоб вони ваш дар любови віднесли до Єрусалиму. А коли ж і мені випадатиме йти, то зо мною підуть ».

    Благодійність: Євреїв 13:16 «Не забувайте ж і про доброчинність та спільність, бо жертви такі вгодні Богові».

    Пожертвування (Фінанси, їжа, одяг): филипійців 4:18 «Я одержав усе, і надмір; я задоволений, отримавши від Епафродита послане вами, як пахощі запашні, жертву приємну, Богові Богу».

    Б. Духовна жертва:
    Івана 4:24 «Бог є Дух, і Йому вклоняються, повинні в дусі та в правді».
    1 Петра 2:4-5 «Приступайте до Нього, до Каменя живого, відкинули люди Його, але вибрав Бог, дорогоцінного, і самі, немов те каміння, будуйтеся в дім духовний, священство святе, щоб приносити жертви духовні, приємні для Бога через Ісуса Христа» .

    Духовні жертви

    • Дух упокорений: Псалтир 50:19 «Жертва Богові – зламаний дух; серцем зламаним та упокореним Ти не погордуєш, Боже».
    • Наші тіла: Римлян 12:1 «Тож благаю вас, браття, милосердям Божим, уявіть ваші тіла на жертву живу, святу, приємну Богові, як розумну службу вашу».
    • Римлян 6:13 «… і не віддавайте членів своїх гріхові за знаряддя неправди, але віддавайте себе Богові, як ожилих із мертвих, а члени ваші Богові за знаряддя праведности».
    • Саме життя: Галатів 2:20 «… і вже не я живу, але живе в мені Христос. А що я живу в тілі тепер, живу вірою в Божого Сина, що мене полюбив і віддав Себе за мене ».
    • Филип'ян 1:21 «Бо для мене життя – Христос, і смерть – придбання».
    • Жертва хвали: Псалом 115:8 «Тобі принесу жертву хвали, і ім'я Господнє призову».
    • Євреїв 13:15 «Отже будемо через Нього невпинно приносити Богові жертву хвали, тобто плід уст, що Ім'я Його славлять». Псалтир 49:14,23 «Принеси в жертву Богові хвалу і виконуй свої обітниці Всевишньому … Хто жертву подяки приносить, той шанує Мене ». Псалтир 68:31-32 «Я буду славити ім'я Бога мого у пісні, буду звеличувати Його в славослів'ї, і буде це Господеві приємне, ніж віл, ніж тілець з рогами і з копитами».
    • Жертва вуст: Осія 14:2-3 «… ми принесемо у жертву вуст наших».
    • Спілкування з братами і сестрами по вірі:
    • Євреїв 13:16 «Не забувайте ж і про доброчинність та спільність, бо жертви такі вгодні Богові». 1 Івана 1:7 «… Коли ж ходимо в світлі, як Сам Він у світлі, то маємо спільність один із одним, і кров Ісуса Христа, Його Сина, очищує нас від усякого гріха».
    • Молитва: Псалтир 140:2 «Нехай стане молитва моя, як кадило перед лицем Твоїм, підношення рук моїх – як жертва вечірня». 1 Тимофію 2:1-4 «Отже, перш над усе я благаю чинити молитви, благання, прохання, подяки за всіх людей, за царів та за всіх владі, щоб могли ми провадити тихе й мирне життя в усякій побожності та чистоті, бо це добре й приємне Спасителеві нашому Богові, що хоче, щоб усі люди спаслися і досягли пізнання істини ». Ісая 56:7 «Я спроваджу на гору святую Мою та потішу їх в домі молитви цілопалення їхні та їхні жертви будуть вподоби на Моїм жертівнику, бо Мій дім буде названий домом молитви для всіх народів».
    • Жертва віри і служіння Господу: Филип'ян 2:17 «Але якщо я і стаю я жертвою при жертві і при службі вашої віри, я радію та тішуся разом із вами всіма вам». Римлянам 15:16 «… я слугою Христа Ісуса між поганами, і здійснювати святу службу Євангелії Божої, щоб приношення поган стало приємне й освячене Духом Святим було сприятливо Бога».
    • Милосердя і пізнання Бога:
    • Осія 6:6 «Милості хочу, а не жертви, і Богопізнання більше від цілопалень». Михей 6:6-8 «З чим піду перед Господом, схилюсь перед Богом? Чи піду перед Нього з цілопаленнями, з річними телятами? Але чи можна Господь уподобає тисячі баранів, десятитисячки потоків оливи? Чи дам первістка мого за злочин моє й плід утроби моєї – за гріх моєї душі?'' О, людина! сказано тобі, що – добро і чого жадає від тебе Господь: діяти справедливо, любити справи милосердя і ходити сумирно з твоїм Богом ».
    • Любов до Бога і ближнього: Марка 12:32-33 «… один є Бог, і нема іншого, окрім Нього і любити Його всім серцем, і всім розумом, і всією душею, і з цілої сили, і що Любити свого ближнього, як самого себе, є за всі цілопалення й жертви ».

    Жертвоприношення в ісламі

    В ісламі одним з головних свят є свято жертвопринесення – Ід аль-Адха, або Курбан-байрам. В останньому назві свята поєдналися арабський і тюркський елементи, причому араб. курбан родинно євр. корбан (див. вище). Курбан-байрам пов'язаний з кораніческім сюжетом, висхідним до Біблії, про готовність пророка Ібрагіма, тобто біблійного Авраама, принести в жертву Аллаху свого сина (в Танасі – Йіцхак, або Ісаак; в Корані ім'я сина Ібрагіма не названо, але, відповідно до мусульманської коментаторської традиції, їм був Ісмаїл).

    До свята жертвопринесення мусульмани спеціально відгодовують жертовних тварин, бо в Корані сказано: «ситих Ми зробили для вас з відзначених для Аллаха; для вас в них благо. Спогадуйте ж Ім'я Аллаха над ними, стоять у ряд. А коли їх боки повергнути, то їжте їх і годуйте стриманого та благав сором'язливо. Так Ми підпорядкували їх вам, – може бути, ви будете вдячні! »(Коран 22:37). Тут же пояснюється символічний характер жертвопринесення і те, що для Аллаха не потрібно м'ясо жертовних тварин, але послух людей: «Не дійде до Аллаха ні їх м'ясо, ні їх кров, але доходить до Нього богобоязливість ваша. Так Він підкорив їх вам, щоб ви возвеличили Аллаха за те, що Він вивів вас на прямий шлях, а ти обрадуй робить добро! »(Коран 22:38).

    У свято жертвоприносин в мусульманському світі здійснюється заклання величезної кількості тварин (в основному овець і ягнят), бо кожен мусульманин повинен виконати запропоноване Аллахом. Деякі великі і бідні сім'ї не можуть здійснити щорічне жертвоприношення від кожного члена сім'ї і приносять жертву за одну людину по черзі; багато купують жертовну тварину в складчину. Перед тим як зарізати тварину, в спеціальній молитві просять у нього вибачення. Потім влаштовується ритуальна трапеза, на яку прийнято запрошувати голодних і жебраків, щоб нагодувати якомога більшу кількість людей.

    Згідно з мусульманськими переказами, принесені в жертву в свято жертвопринесення тварини будуть товпиться в Судний День перед входом на Сірат – міст через пекельну безодню (ал-Джаханом), провідний в Рай (ал-Джанна). Сират тонше волосся, гостріше леза меча і гаряче полум'я , і переправитися по ньому можна тільки на своїх жертовних тварин. Тому їх заздалегідь позначають особливими прикрасами (бубонцями, намистами) або фарбою. В даний час деякі мусульмани замінюють жертвоприношення пожертвуванням в мечеть грошей, що відповідають вартості тварини.

    Таким чином, жертвопринесення продовжує залишатися важливим моментом сучасного релігійного життя не лише в нетеїстичною, але і в деяких теїстичних традиціях.

    Джерела та додаткова інформація:

    • sr.artap.ru – стаття «Жертвопринесення» у кн.: Новітній словник релігієзнавства / Авт.-сост. О.К. Садівників, Г.В. Згурський; під ред. С.Н. Смоленського. Ростов н / Д: Фенікс, 2010;
    • slovopedia.com – визначення терміна у Великому енциклопедичному словнику;
    • mirslovarei.com – визначення терміна в Філософському словнику;
    • cogmtl.net – жертви і жертвоприношення (християнська точка зору);
    • relig.info – матеріал з енциклопедії «Релігії світу».

    Додатково на Vidpo.net про релігію:

    • Що таке Біблія?
    • Що таке Старий Завіт?
    • Що таке Тора?
    • Що таке авраамітіческіе (авраамічних) релігії?
    • Що таке дхарміческіе релігії?
    • Що таке іудаїзм?
    • Що таке шаббат?
    • Що таке Талмуд?
    • Що таке християнство?
    • Значення і походження слова «Амінь».
    • Що таке гріх (в різних релігіях)?
    • Хто така Єва (біблійний персонаж)?
    • Хто такий Авраам (біблійний персонаж)?
    • Яка біографія Мойсея?
    • Що таке ісихазм?
    • Що таке старчество в Православ'ї?
    • Як називається чин прославлення подвижника у лику святих?
    • Чи випадковий порядок імен Віра, Надія, Любов?
    • Що таке Софія в філософії і релігії?
    • Які є каталоги християнських ресурсів в Інтернеті?
    • Що таке хріслам?
    • Як обчислити строки Великодня?
    • Де в Інтернеті є календар православних церковних свят на 2011 рік?
    • Де подивитися календар вінчань на 2010, 2011 роки?

    Category: Релігія

    Comments (Прокоментуй!)

    There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

    Leave a Reply