Хто така Софія Ротару? – Ч. 6

У 1972 році побачивши співачку на концерті, він влаштував для неї і музикантів пишний бенкет (пізніше Алімжан Тохтатунов сказав: «Ну, нічого такого не було, просто я її відвів, як раніше спекулянти були, відвів до спекулянтка, вона купила там шубу собі і все »). Цей підприємець відомий також скандалом, що стався в 2002 році на Зимовій Олімпіаді в Солт-Лейк-Сіті, пов'язаним з висунутими на його адресу звинуваченнями в підкупі суддів. Пробувши рік у в'язниці, він був відпущений за недостатністю доказів. Тим не менш Софія Ротару виступала на його захист, незважаючи на те що ним цікавиться Інтерпол.

Великий резонанс у пресі викликала одна з її прихильниць, Галина Стародубова. Їй вдалося увійти в довіру до співачки та її концертної адміністрацією. Коли на одному з концертів вона зажадала бо? Льшего контакту і отримавши відмову, вона почала погрожувати співачці та концертної адміністраторше. Далі погрози переросли в дзвінки про мінування літака, бомбу на концертному майданчику. Вийшовши з попереднього ув'язнення, Галина Стародубова продовжила свої погрози по телефону (СМС скандал).

Єдиним визнаним двійником Софії Ротару є Діоніс кельмою. Він також займається концертною діяльністю з репертуаром, ідентичним репертуару С. Ротару. Софія Ротару офіційно визнала двійника, який наслідує манери виконання Софії Ротару і костюмах Лілії Пустовіт.

Дискографія

Студійні альбоми

  • 1990 – Софія Ротару 1990
  • 1991 – Караван любові (альбом 1991)
  • 1991 – Романтика (альбом)
  • 1993 – Караван любові (альбом)
  • 1993 – Лаванда (альбом)
  • 1995 – Золоті пісні 1985/95
  • 1995 – Хуторянка
  • 1996 – Ніч кохання (альбом)
  • 1996 – Червона Рута 1996
  • 1998 – Полюби мене такою яка я є (альбом)
  • 2002 – Я тебе як і раніше люблю
  • 2002 – Снігова Королева
  • 2003 – Єдиному
  • 2004 – Тече вода (альбом)
  • 2004 – Небо – це Я
  • 2004 – Лаванда, Хуторянка, далі скрізь …
  • 2005 – Я ж його любила
  • 2007 – Туман
  • 2008 – Я – твоя любов!

Фільмографія

Музичні телефільми

  • «Соловейко з села Маршинці» (1966)
  • «Червона рута» (1971)
  • «Пісня буде по Між нас» (1975)
  • «Співає Софія Ротару» (1978)
  • «Музичний Детектив» (1979)
  • «Червона рута, 10 років потому" (1981)
  • «Вас запрошує Софія Ротару» (1985)
  • «Монолог про кохання» (1986)
  • «Золоте серце» (1989)
  • «Караван любові» (1990)
  • «Один День у Моря» (1991)
  • «Старі пісні про головне» (1996)
  • «10 пісень про Москву» (1997)
  • «Божевільний день, або Одруження Фігаро» (2003)
  • «Снігова королева» (2005)
  • «Сорочинський Ярмарок» (2005)
  • «Метро» (2006)
  • «Зоряні канікули» (2007)
  • «Королівство кривих дзеркал» (2007)
  • «Золота Рибка» (2009)

Художні фільми

  • 1980 – Де ти, любов? (Головна роль)
  • 1981 – «Душа» (головна роль)

Нагороди та призи

Музичні премії «Золотий грамофонній»

  • Переможець районного конкурсу художньої самодіяльності (1962)
  • Диплом першого ступеня на обласному огляді художньої самодіяльності (Чернівці-1963)
  • Лауреат Республіканського фестивалю народних талантів, (1964)
  • Золота медаль і перша премія на IX Всесвітньому фестивалі молоді і студентів (Софія, Болгарія, 1968)
  • Перша премія на фестивалі «Золотий Орфей» (Бургас, Болгарія, 1973)
  • Лауреат фестивалю «бурштинової Соловей» (Діамантовий соловей), (Сопот, Польща, 1974)
  • Лауреат премії «Овація», закладка іменної зірки в Ялті (1996)
  • Лауреат премії ім. Клавдії Шульженко «Краща естрадна співачка 1996 року» (1996)
  • Лауреат Всеукраїнської премії в галузі музики та масових видовищ «Золота Жар-птиця-99» у номінації «Традиційна естрада» (1999)
  • Лауреат премії «Овація», «За особливий внесок у розвиток російської естради», м. Москва (2000)

Досягнення

  • Худ. фільм «Де ти любов?» отримує приз на ВКФ у Вільнюсі 1981
  • «Людина року» за визнанням «Російського біографічного інституту» (1999)
  • «Жінка Року», м. Київ (1999)
  • «Людина XX сторіччя», «Краща українська естрадна співачка XX століття», м. Київ (2000)
  • «Золотий голос України», м. Київ (2000)
  • «Зірка України» закладка іменної зірки в центрі Києва, почесний диплом і пам'ятний нагрудний знак «Зірка української естради» (2002)

Нагороди та звання

Україна:

  • Герой України (7 серпня 2002) – за видатні заслуги перед Українською державою у розвитку мистецтва, самовіддану працю на ниві збереження національних культурних традицій і примноження пісенної спадщини народів України
  • Орден Держави (7 серпня 2002)
  • Орден «За заслуги» II ступеня (6 серпня 2007) – за вагомий особистий внесок у розвиток українського музичного мистецтва, високу виконавську майстерність та багаторічну плідну діяльність
  • Орден княгині Ольги I ступеня (6 березня 2002) – за вагомі трудові здобутки, високий професіоналізм та з нагоди Міжнародного дня прав жінок і миру
  • Орден княгині Ольги III ступеня (9 серпня 1999) – за видатні особисті заслуги у розвитку пісенної творчості, багаторічну плідну концертну діяльність, високу виконавську майстерність

СРСР:

  • Орден «Знак Пошани» (1980)
  • Орден «Дружба Народів» (1985)

Росія:

  • Орден Пошани (7 серпня 2002) – за великий внесок у розвиток естрадного мистецтва і зміцнення російсько-українських культурних зв'язків

Молдавія:

  • Орден Республіки (8 серпня 1997)

Громадські:

  • Орден Святого Миколая-Чудотворця «За примноження добра на Землі» (Фонд міжнародних премій, 1998)

Звання та премії:

  • Народна артистка СРСР (1988)
  • Народна артистка Української РСР (1976)
  • Народна артистка Молдавської РСР (1983)
  • Заслужена артистка Української РСР (1973)
  • Лауреат Премії Ленінського Комсомолу (1978)
  • Лауреат Української республіканської комсомольської премії ім. М.Островського, (1977)
  • Почесний громадянин Автономної Республіки Крим (1997)
  • Почесний громадянин м. Чернівців (1998)

Джерела інформації:

  • ru.wikipedia.org – Ротару, Софія Михайлівна – Вікіпедія;
  • www.sofiarotaru.com – Софія Ротару. Офіційний сайт | Життя;
  • taina.aib.ru – Софія Михайлівна Ротару, біографія.

Category: Музика

Comments (Прокоментуй!)

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Leave a Reply