Де живуть пінгвіни. Цікаві факти про пінгвінів

 Де живуть пінгвіни.  Цікаві факти про пінгвінівЦікаві факти про тварин. Де живуть пінгвіни цікаві факти

Пінгвіни, або «джентльмени у фраках» пташиного царства, живуть у всіх океанах Південної півкулі, головним чином в Антарктиці і Субантарктіке. Деякі види зустрічаються у південних берегів Австралії, Африки і Південної Америки. Галапагоські острови, багата і різноманітна природа яких надихнула Чарлза Дарвіна на створення еволюційної теорії (с. 94-95), – саме північне місце проживання пінгвінів.

Пінгвіни – водоплавні птахи, вони не вміють літати і незграбно, перевалюючись з ноги на ногу, пересуваються по суші. Зате у воді вони можуть плавати зі швидкістю близько 7 км / год і пірнати на глибину до 130 м. Все тіло у пінгвінів рівномірно покрито водонепроникними, короткими, щільно прилеглими один до одного пір'ям. Линька (зміна оперення) відбувається раз на рік. Нові пір'я виростають під старими, виштовхуючи їх, і старе оперення сходить з тіла лахміттям. Під час линьки пінгвіни не можуть плавати, тому вони живуть на суші, по можливості в захищеному від вітру місці, і нічого не їдять. Зміна оперення зазвичай відбувається після закінчення висиджування яєць і вирощування пташенят. У морі пінгвіни найчастіше тримаються зграями, на суші під час розмноження – колоніями, розмір яких може досягати сотень тисяч пар. Гніздові колонії у більшості видів пінгвінів розташовані на низьких кам'янистих берегах.

Одні види пінгвінів роблять на поверхні землі прості гнізда, інші гніздяться в норах або поглибленнях скель. Імператорські й королівські пінгвіни висиджують своє єдине яйце, тримаючи його на лапах і прикриваючи черевної складкою. Висиджують яйця зазвичай обоє батьків, змінюючи один одного. Вилупилися пташенята покриті густим пухом і до кінця другого тижня життя сліпі, протягом усього цього часу вони перебувають під наглядом одного з батьків. Після линьки пташенята вже можуть плавати і пірнати, тому найчастіше вони виявляються наданими самі собі. У перший рік життя їх чекає багато небезпек, і багато з них загинуть, але ті, хто виживе, доживуть як мінімум до 25 років. Найвідоміші види пінгвінів – це: імператорські, королівські, Аделі і золотоволосі.

Найцікавіші факти про пінгвінів

Найбільші з пінгвінів, імператорські, виростають до 120 см і важать від 20 до 45 кг. Вони мешкають в Антарктиді, заходячи далі всіх пінгвінів на південь. Імператорські пінгвіни – єдині, хто висиджує пташенят у найсуворіше час року – антарктичну зиму.

Щоб подивитися на пінгвінів в природній для них середовищі проживання, необхідно здійснити далеку подорож, наприклад на архіпелаг Галапагос або до південних берегів Південної Америки, Африки чи Австралії, а то й зовсім відправитися в Антарктиду. Мало кому під силу таке підприємство, але в Європі чимало аквапарків та зоопарків, в яких живуть пінгвіни. Наприклад, в Московському зоопарку в даний час розводять пінгвінів Гумбольдта. Світ корисних порад Ви дізналися де живуть пінгвіни і Цікаві факти про них.


Category: Цікаві факти про тварин

Comments (Прокоментуй!)

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Leave a Reply