Чим корисна айва?

Айва звичайна – дерево заввишки до 4-5 метрів з цельнокрайними, яйцевидними листям, знизу волосистими. Квітки дуже великі, здебільшого одиночні. Плоди волосисті, майже кулясті або грушоподібні.

У дикому вигляді зустрічається на сході Росії.

Айва розводиться як плодове дерево, що дає гарні і запашні плоди, і як підщепа для щеплення груш у фірмовий культурі. Район поширення – весь Кавказ, Крим і Бессарабія. Розмноження насінням (виходять сильні дички), живцями, відводками та щепленням; плоди вживаються як у сирому вигляді, так і у компоти, желе, варення і печені як приправа до м'яса.

Хімічний склад

У 100 г айви міститься 8,9 г вуглеводів, з них 7,0 г становить фруктоза, решта – глюкоза і сахароза. Айва багата провітаміном А, вітаміни В1, В2, В6, С, Е, РР, і рядом інших макро і мікроелементів. До складу айви входить калій і натрій. Айва багата яблучної та лимонної кислотами. Чимало в ній також тартроновую кислоти і пектинових речовин.

Лікувальні властивості
Сік айви готують із зрілих плодів. Він має загальнозміцнюючу, антисептичну, кровоспинну, в'яжучим і сечогінною властивостями. Корисні властивості айви виявляються при недокрів'ї, серцево-судинних захворюваннях, захворюваннях дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту, астмі. Сік і м'якоть з відварених або печених плодів – гарне протиблювотний засіб. Приймають сік айви по 0,5-1 склянці перед їдою.

Завдяки корисним властивостям, всі сорти айви надають сприятливий вплив на психіку: бадьорять, покращують настрій. Їх м'якоть володіє закріпляючу дію, тому її доцільно використовувати при хворобах шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються проносом і кровотечею. Айва використовується при хворобах вух.

Припарки і примочки з соку айви застосовують при випаданні прямої кишки і тріщинах заднього проходу. Слизовий відвар насіння (5-10 г кип'ятять у 100 мл води до отримання слизової маси) вживають всередину по столовій ложці три-чотири рази на день при бронхітах, кровохарканні, маткових кровотечах і зовнішньо у вигляді примочок як протизапальний і обволікаючий засіб при запаленнях очей, ангінах (як полоскань), опіках і шкірних подразненнях.

Зрілі плоди та насіння айви використовують в косметиці. З плодів у домашніх умовах можна приготувати лосьйони і маски для жирної шкіри обличчя. При додаванні в маски рослинних і тваринних жирів, жовтка, толокна, крохмалю вони годяться для сухої і нормальної шкіри. Слиз, що отримується з насіння айви, являє собою ефективний протизапальний і пом'якшувальний засіб. Готують її шляхом настоювання або кип'ятіння у воді цілих насіння (при подрібненні їх витягується отруйний глікозид амігдалин). Слиз придатна для лікування опіків і жирної себореї голови.

Додатково від Генона

  • Корисні властивості артишоку
  • Корисні властивості броколі
  • Корисні властивості календули
  • Корисні властивості костяниці
  • Корисні властивості лайма
  • Корисні властивості липи
  • Корисні властивості моркви
  • Корисні властивості морошки
  • Корисні властивості вівса
  • Корисні властивості персиків
  • Корисні властивості соняшнику
  • Корисні властивості помідорів
  • Корисні властивості ревеню
  • Корисні властивості буряка
  • Корисні властивості сливи
  • Корисні властивості квасолі
  • Корисні властивості черемхи
  • Корисні властивості черемші
  • Корисні властивості чорної смородини
  • Корисні властивості червоної смородини

Джерела інформації

  • wikipedia.org – визначення айви;
  • inmoment.ru – лікувальні властивості айви;
  • vmiretrav.ru – корисні властивості айви.

Category: Їжа і напої

Comments (Прокоментуй!)

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Leave a Reply