Церковне свято 7 січня – Різдво Христове

svjato velikodnja tradicii ta obrjadi 149 Церковне свято 7 січня   Різдво ХристовеЦерковні свята в Січні

Різдво Христове – Церковне свято 7 січня

Що таке Різдво Христове і як воно відзначається?

ГОСПОДЬ НАШ ІСУС ХРИСТОС, СПАСИТЕЛЬ СВІТУ, народився від пресвятої Діви Марії в царювання імператора Августа (Октавія) у місті Віфлеємі. Серпень наказав зробити всенародну перепис в усій своїй імперії, до якої належала тоді й Палестина. У євреїв був звичай вести народні переписи за колінами, племенам та пологах, всяке коліно і рід мали свої певні міста, тому Пресвята Діва і чоловік її праведний Йосип, як відбувалися від роду Давидового, повинні були йти до Віфлеєму (місто Давида), щоб внести і свої імена в список підданих кесаря. У Віфлеємі вони не знайшли вже жодного вільного місця в міських готелях. У вапняковій печері, призначеній для стійла, серед сіна і соломи, розкиданих для корму і підстилки худобі, серед чужих людей, у холодну зимову ніч – народився Богочоловік, Спаситель світу. Безболісно народила його Пресвята Діва сама, без сторонньої допомоги, перев'язала його і поклала в ясла для овець. Тієї ночі перед віфлеємськими пастухами, що охороняли своє стадо, постав ангел Господній і сказав про велику радість, Народженні Спасителя, і пастухи перші вклонилися ангельському Євангелією. Тоді ж чудова зірка, зійшовши на Сході, сповістила мудрецям, волхвам-звездословцам про Народження Спасителя світу. Зібравшись, волхви вирушили до Віфлеєму, і чудова зірка вказувала їм шлях. Увійшовши до печери, де лежав немовля, волхви поклонилися йому і поклали дари: золото, а також пахощі: ладан і смирну.

СВЯТО РІЗДВА ХРИСТОВОГО ВВАЖАЄТЬСЯ У ЦЕРКВІ превеликий, всесвітньо І радісно, ЯКИЙ СЛУЖИТЬ ПОЧАТКОМ І ПІДСТАВОЮ ДЛЯ ІНШИХ СВЯТ.

Предпразднство РІЗДВА ХРИСТОВОГО триває п'ять днів (з 2 по 6 січня). Посвяття РІЗДВА триває шість днів і завершується святом Обрізання Господнього. РІЗДВА передує РІЗДВЯНИЙ ПІСТ. Це – перший з чотирьох річних постів, встановлених Церквою для підготовки зустрічі великих свят: Різдва Христового, Великодня, святих первоверховних апостолів Петра і Павла та Успіння Пресвятої Богородиці. Він називається також Філіппов пост, так як починається на інший день після святкування пам'яті святого апостола Пилипа (27 листопада). Триває піст сорок днів, до навечір'я Різдва Христового (6 січня), і тому носить іноді назва Чотиридесятниці, але тільки малої, на відміну від Великої Чотиридесятниці – Великого поста.Как і всі інші християнські пости, Різдвяний піст насамперед характеризується певними правилами утримання від їжі. За суворістю він поступається і Великому, і Успенському постам. Церковний статут наказує дотримуватися у ці дні наступні правила стриманості: у понеділок, середу і п'ятницю – сухоядение, тобто не дозволяється куштування вареної їжі, і пишу можна приймати раз на день. У вівторок і четвер призначена середня ступінь стриманості, так зване дозвіл вина і єлею. У суботу та неділю призначена найлегша ступінь посту: дозвіл на рибу. Особливо виділяються за суворістю останні дні посту, починаючи з 2 січня: статутом у ці дні заборонено їсти рибу, навіть у суботу та неділю, якщо вони падають на цей проміжок посту. 6 січня наказується найсуворіший піст: повне утримання від їжі протягом дня.

За тиждень до Різдва відкривалися двотижневі новорічні свята – СВЯТКИ. Перший тиждень святок називалася СВЯТІ, а друга – СТРАШНІ вечора. Народ займався гаданням, колядками, співом подблюдних пісень, одягався рядженими.

Вечір і ніч напередодні Дня РІЗДВА ХРИСТОВОГО – це СВЯТВЕЧІР, в народі його ще називали Кутейников, так як покладалося на нього готувати кутю.

Вечері в Різдвяний святвечір надавалося велике значення. Хату ретельно прибирали, стіл застеляли чистою скатертиною, їли в урочистому і суворому мовчанні, при цьому селяни змушували хлопців лазити під стіл і "цикати" там курчам, щоб добре водилися кури. Перший млинець у святвечір – вівцям. У зту ніч худобу рясно годують.

Під Різдво на дверях палили багаття, вважаючи, що покійні батьки приходять обігріватися і що від цього вогню пшениця народиться затята. Дивіться так – ж всі церковні свята в січні і зручний календар, де всі церковні свята розподілені по місяцях. Зручно дивитися який сьогодні церковне свято Січня.

Народні прикмети на церковне свято 7 січня – Різдво Христове:

  1. Колі в кутю небо звездісто – багатий приплід худоби і багато ягід.
  2. Яка багата опока на деревах, такий і колір бу-дет на хлібі.
  3. Ясні дні в Різдвяний піст – до хорошого врожаю.
  4. Колі в кутю стежки чорні – урожай на гречку.
  5. Яка довжина в кутю билина під скатертини, такий і льон буде (гаданье).
  6. Якщо перед Різдвяним святвечором трапиться іній, то хліб сіють тільки до Петрова дня (12 липня), а якщо іній трапиться після святвечора, то сіють і після Петрового дня.
  7. Перед Різдвом всі дерева в садах обв'язували солом'яним "перевеслом", щоб вони добре родили.

Ще кілька візьме до Різдва Христового

  1. Сніг на Різдво – до врожайного року. У Різдво день теплий – хліб буде темний, густий.
  2. Від Різдва до Водохреща полювати на звірів і птахів не можна – гріх. З мисливцем нещастя трапиться.
  3. На Різдво заметіль – бджоли будуть добре роїтися.

Спеціально для цікавого сайту рад – http://otvetkak.ru


Category: Церковні свята в Січні

Comments (Прокоментуй!)

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Leave a Reply