Церковне свято 14 липня

cerkovnyj prazdnik 10 ijulja 12 Церковне свято 14 липняЦерковні свята в Липні

День Святих мучеників Кузьми і Дем'яна – 14 липень

Святі мученики, ЧУДОТВОРЦІ І безсрібників Косми і Даміана – рідні брати, родом з Риму, лікарі за професією, прийняли мученицьку кончину в Римі. Виховані батьками-християнами в правилах благочестя, вони вели сувору, цнотливе життя і були удостоєні від Бога благодатного дару зцілення хвороб. Своїм добрим і безкорисливим ставленням до людей, сполученим з винятковим милосердям, брати багатьох звертали до Христа.

Зазвичай вони говорили хворим: "Не своєю силою ми лікуємо хвороби, а силою Христа, Істинного Бога. Віруйте в Нього і будете здорові ". За безкорисливе лікування недужих святих братів називали "безоплатними лікарями". Дієве служіння ближньому, духовний вплив на оточуючих привернуло увагу римських властей, і за братами послали воїнів. Почувши про це, християни просили Косму і Даміана сховатися на час заради тих, які вдавалися до їхньої допомоги. Але, не знайшовши братів, воїни схопили інших християн в селищі, де жили святі. Тоді Косма і Даміан покинули притулок і віддали себе в руки римських воїнів, попросивши відпустити узятих замість них заручників. У Римі, в судилище, брати відкрито сповідували перед імператором Карін і судом свою віру в Христа Бога, що прийшов на землю врятувати людство і спокутувати гріх світу, і рішуче відмовилися принести жертву язичницьким богам.

Вони говорили: "Ми нікому не заподіяли зла, ми не займаємося чарівністю та чарами, в чому ви нас звинувачуєте. Ми лікуємо недуги силою Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа і не беремо жодної винагороди за допомогу хворому, що Господь заповідав учням: "Даром прийняли, даром давайте". Однак імператор продовжував наполягати. По молитві братів Бог вразив Карина раптовою хворобою, щоб він на власному досвіді випробував всемогутність Панове, не прощає хули на Святого Духа. Імператор благав святих зцілити його, обіцяючи звернутися до Істинного Бога. Косма і Даміан зцілили його, після чого були з честю відпущені і знову взялися за лікування хвороб.

Але чого не могли зробити ненависть язичників і жорстокість римських властей, здійснила чорна заздрість, одна з найсильніших пристрастей гріховної природи людини. Старий лікар-наставник, у якого в свій час брати вивчали лікарське мистецтво, став заздрити їх слави. Він закликав братів, нібито для збирання рідкісних лікарських трав і, завівши їх далеко в гори, вбив, а тіла кинув у річку. Так мученицьки закінчили в 284 році свій земний шлях безоплатні цілителі, святі брати Косма і Даміан. Дивіться так – ж по темі всі церковні свята в липні і хороший календар, де легко знайти який завтра церковне свято. Зручна навігація допоможе дізнатися який церковне свято в Липні вас чекає.


Category: Церковні свята в Липні

Comments (Прокоментуй!)

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Leave a Reply