Бергамот – що це: добавка до чаю або не тільки?

bergamot chto jeto dobavka k chaju ili ne tolko 1 Бергамот   що це: добавка до чаю або не тільки?

Людина дуже мало знає про навколишній його світі, часто задовольняючись лише зразковим визначенням якого об’єкта чи явища. При цьому він упускає шанс обзавестися корисною і важливою інформацією. Ось що, наприклад, може відповісти людина на питання: «Бергамот – що це таке?». – «Чай такий є». «Не чай, а добавка для чаю», – поправить інший. І обидва виявляться праві, хоч і не скажуть навіть сотої частки правди. Адже бергамот, в першу чергу, цінний як рослина, що володіє величезним списком корисних для фізичного і душевного здоров’я людини властивостей. Плоди і листя бергамота використовуються в парфумерії та харчової промисловості. Але про все по порядку.

Що таке бергамот?

Берегомет – це вічнозелене дерево висотою від двох до десяти метрів, гібрид цитрусових рослин, покрите овальними довгастим листям. Гілки і стовбур рослини усипані десятисантиметровими шипами, майже непомітні у весняні місяці через великі білих одиночних або зібраних в суцвіття ароматних квітів.

Плодоносить бергамот, подібно всім цитрусовим, в кінці року. Його круглі або грушоподібні жовто-зелені плоди, за своєю структурою схожі на плоди апельсина, тобто, розділені на кілька соковитих часточок з насінням всередині і покриті товстої тришарової шкіркою. До речі, через подібну схожості бергамот іноді називають бергамотовим апельсином. Навіть смак ці плоди мають кілька кислуватий, але в їжу не вживаються.

Берегомет – культурна рослина, яка росте в основному на плантаціях Бразилії, Аргентини, Індії, деяких районів Африки, узбережжя Італії із сприятливим кліматом і складом грунту.

Походження бергамота

 Бергамот   що це: добавка до чаю або не тільки?

З історії відомо, що батьківщиною бергамота вважається Південно-Східна Азія, імовірно, Китай, але в якості культурної рослини його стали вирощувати вперше в Італії, поруч з містом Бергамо, в основному, для отримання ароматичних масел, які застосовувалися в ті часи в парфумерних цілях , для лікування простудних захворювань і в якості болезаспокійливих засобів. Не важко здогадатися, звідки бере свою назву бергамот.

Правда, є і альтернативні точки зору. Так, наприклад, існує думка, що слово «бергамот» має турецьке коріння, якась похідна від слова beyarmudu, що перекладається як княжа груша.

Пояснюється це схожістю плодів деяких видів груш і бергамота, а також вартістю ароматного масла, яке могли дозволити собі лише знатні люди.

Тепер, коли ми розібралися в тому, що таке бергамот непогано було б зрозуміти, в чому полягає його практична користь для людини.

Берегомет в медицині

Безумовно, найбільше значення для людини має масло цього цитрусового рослини – ароматна рідина ніжно-зеленого кольору, видобута методом холодного віджиму з шкірки плодів, квіток і листя бергамота.

Воно застосовується для ароматерапії і при розслабляючому масажі, піднімає настрій при депресії і сприяє відновленню сил при перевтомі.

Також масло бергамота є прекрасним антисептиком і застосовується при лікуванні пігментних плям, висипань, свербежу, юнацьких прищів.

Речовини, що містяться в бергамотового маслі, відмінно допомагають знизити температуру, пом’якшують наслідки бронхіту, астми, знімають запалення горла при ангіні та придаткових пазух носа при гаймориті. До всього іншого бергамот здатний підвищити імунітет і опірність організму до різних вірусів і інфекцій.

Незамінний він і при порушенні роботи травної системи: допомагає відновити апетит, вивести шлаки, позбавити шлунок від кольок і різі і здатний навіть вивести паразитів з організму. Нарешті, масло бергамота – відмінне знеболюючий засіб.

Берегомет в парфумерії та косметології

 Бергамот   що це: добавка до чаю або не тільки?

У парфумерної промисловості бергамотове масло, багате вмістом лімонену, ліналілацетата і ліналоола, також має найширше застосування. У першу чергу – це віддушки для мазей, кремів і різних мив і шампунів. Але варто додати, що завдяки своїм ароматичним властивостям бергамотное масло є прекрасним доповненням для вишуканих парфумерних композицій.

Берегомет в харчовій промисловості

Напевно, кожному відомий свіжий, підбадьорливий аромат чаю з отдушкой з бергамота. Однак застосовується бергамот не тільки в якості добавки до тонізуючого напою.

Наприклад, в Греції з шкірки бергамота варять варення, яке користується великою популярністю у місцевого населення, а італійський виробник харчової продукції випускає особливий вид мармеладу зі шматочків плодів.

Що таке бергамот в домі?

Безумовно, чудодійні властивості бергамотне масла здатні позбавити людину від багатьох недуг, застосування ж його в благовонних чашах в будинку послужить невичерпним джерелом для гарного настрою всіх членів сім’ї, додасть прагнень в навчанні та творчості, убезпечить від небезпечних вірусів, тим самим створить всі умови для гармонії і благополуччя.


Category: Флора і Фауна

Comments (Прокоментуй!)

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Leave a Reply